Учасник форуму отттт задумав побудувати на дачі піч під навісом, незважаючи на те, що мав справу з пічною цеглою вперше. При першому огляді дачної ділянки господар виявив, що попередній господар залишив біля колодязя фундамент, ймовірно, задумавши побудувати там літню кухню. Ще тоді господар вирішив реалізувати цю ідею, спорудивши альтанку-кухню.
До зведення навісу він залив фундамент під пічний комплекс, вибравши кутове планування. Прочитав чимало інформації в інтернеті по даній темі, ознайомився з різними конструкціями, і, в результаті, вибрав російську піч, керуючись такими міркуваннями:
- конструкція такої споруди новачкам пробачить багато помилок, потрібно лише дотримуватися деяких канонів;
- російська піч - універсальна споруда: у ній можна і варити, і томити, і жарити, і навіть коптити; шашлики виходять надзвичайно ніжними: м'ясо прогрівається з усіх боків;
- така піч має досить глибоку топку, що актуально для відкритого повітря: пориви вітру не вихоплюють дим назовні.
Насамперед господар залив фундамент близько 20 см завтовшки, поклав у два шари арматуру Д6 мм не перев'язуючи зі старим фундаментом. Потім вирішив спробувати себе в облицюванні каменем. Перший досвід був не зовсім вдалим, але вигляд споруди вже почав вимальовуватися. Щоб моноліти не втратили вологу, господар все тримав під плівкою.
До початку будівництва самої печі він купив цеглу, потренувався, поклавши перший у його житті цегляний кут. Черінь - нижня площина, дно печі, де горять дрова.
Виготовлення череня російської печі - дуже важливий етап, а тому господар поставився до цієї роботи з усією відповідальністю. Стяжку зробив по склосітці - щоб пісок не висипався через дірки в цеглі. Кладку арки господар вирішив спростити, купивши готовий клиновидний шамот. І це виявилося правильним рішенням: домогтися гарних і рівних клинів без спеціальних навичок і пристосувань практично неможливо.
Інструменти, які використовував господар: 125-а болгарка, гумовий молоток, маленька пічна кельма, алмазний круг
Господар радить не купувати для різання цегли абразивні круги - марно витратите гроші. Правильно вибраний і справний інструмент - запорука успіху всієї роботи і задоволення від неї!Алмазний круг на шамотній цеглі іноді «засалюється»: цегла може плавитися, а різання нема. З цим господар боровся, перед різанням замочуючи цеглу у воді одну-дві хвилини. Якщо все ж диск «засалився», розкривав алмази за допомогою корундового бруска і робив три-чотири неглибоких пропили в бруску. До рівня череня господар клав цеглу на цемент у співвідношенні 1:4 з просіяним піском.
Задній край череня потрібно робити трохи вищим за передній, роблячи стяжку з ухилом!Поклавши два ряди на черінь, засипав сухий пісок і скло (можна камінь) для акумуляції тепла. Господар використовував 40 подрібнених пляшок. Закінчивши «холодну» частину печі, він почав роботу з шамотом, глиною і мертелем. Останній, як і розчини для мурування печі, він використовував вже готові, покупні. Густоту розчину підбирав дослідним шляхом. З причини того, що суха шамотна цегла миттєво висмоктувала воду з розчину, і через кілька секунд цеглу вже не можна було відкоригувати, господар витримував її у воді.
Непростою справою виявилося викласти комину - через обробку цегли. Господар робив два кружала, на них клав попередньо розмочену, щоб легше гнулася, ДВП. Задню частину комина робив трохи вище, ніж черінь: завдяки такій конструкції створюється «ковпак», який утримує розпечені гази, а вони, у свою чергу, ефективніше передають тепло цеглинам.
При муруванні комину потрібно враховувати такі моменти: вогнетривкі цеглини класти на пісок БЕЗ розчину - вибираємо цеглини трохи краще і викладаємо суцільний черінь, при цьому по краях залишаються теплові зазори; обов'язково створюємо теплової поріг спереду комина.Тепловий поріг господар пропонує робити так: передні цілі цеглини і половинки «заточувати» тонше, ніж інші. Завдяки цьому вони «провалюються» на необхідну висоту. Їх залишається лише вирізати у вигляді букви «Г», і поріжок готовий! Опалубку господар робив нерозбірною - припускав випалити при першому протоплюванні. Проте потім передумав і болгаркою вирізав зсередини кружала і ДВП, просушив тепловентилятором.
В його конструкції комин з шамоту і стіни з перекривком вийшли окремими конструкціями. Зазор він залишав за допомогою базальтової вати. Нею ж таки, для теплоізоляції, заповнив весь простір між комином і перекривком. Для вентиляції біля задньої стінки в місці, непомітному для очей, залишив два отвори.
Рух вологи має бути безперешкодним в обидва боки, інакше з'явиться цвіль.Хоча в багатьох конструкціях російської печі відсутній такий елемент як «зуб», господар вирішив все-таки вгніздити його в каптур. Зуб в його печі утворений із двох рядів: перший - ложком на одну третину цегли, другий - тичком на 2/3. Обидва зрізані під 45 градусів. Каптур завершив перекривком у чверть цегли по кутнику. Через кроквяну систему труба вийшла несиметричною.
Не слід проводити мурування труби в чверть. У даному випадку це була вимушена міра. Потрібно класти в півцеглини, з напустком в районі даху, як цього вимагають пожежні норми.В господаря при доброму протоплюванні протягом 4-6 годин труба нагрівалася не сильно - можна тримати рукою. При першому протоплюванні дим пішов правильно. Утворилося багато висолів, довелось затирати кілька разів, після чого він все покрив термостійким лаком.
Матеріали:
- 98 штук півторачної дірчатої червоної цегли;
- 3 шт. по 15 кг шамотного розчину;
- 100 шт. шамотної цегли ША5;
- 12 шт. клинової шамотної цегли ША44;
- 2 мішки цементу;
- 8 шт. кутників 60 см;
- алмазний відрізний круг 125;
- алмазна зачисна чашка 125;
- 1 кв. м сітки «серпянка»;
- 120 шт. цегли облицювальної;
- відрізний круг «Зубр»;
- мертель;
- 2 шт. сухої суміші «Парад» РК;
- брусок для заточування алмазного круга;
- рукавиці;
- 130 шт. цегли «Оболь»;
- чавунна засувка;
- дві банки по 0,5 високотемпературного лаку.
За матеріалами користувача форуму «Дім і Дача» отттт
Автор: Ольга Травіна
Джерела: newshouse.ru та forumhouse.ru
Немає коментарів:
Дописати коментар